FROPrzystan

Τίτλος σχεδίου: Πρόληψη της επαγγελματικής εξουθένωσης των εκπαιδευτικών στα δημοτικά σχολεία

Το σχέδιο υλοποιείται από το Ίδρυμα Προσωπικής Ανάπτυξης "Przystań" σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, Δράση 2. Συνεργασία Οργανισμών και Ιδρυμάτων, Συμπράξεις Μικρής Κλίμακας.

Η κοινοπραξία δημιουργήθηκε λόγω της ανάγκης να ενταχθεί η εμπειρία της Περιφερειακής Διεύθυνσης στην εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής, της επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών και της υλοποίησης του προγράμματος Erasmus plus με την τεχνογνωσία μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης (Ίδρυμα Προσωπικής Ανάπτυξης "Przystań") στον τομέα των προληπτικών προγραμμάτων και των μαθημάτων κατάρτισης που απευθύνονται στην κοινότητα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η ιδέα για την δημιουργία του σχεδίου

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ιατρικών Συλλόγων του ΠΟΥ ορίζει την επαγγελματική εξουθένωση ως σύνδρομο εξάντλησης της συναισθηματικής, σωματικής και γνωστικής ενέργειας, που εκδηλώνεται με συναισθηματική και σωματική εξάντληση, έλλειψη αποτελεσματικότητας και ικανότητας. Η κύρια αιτία της εξουθένωσης είναι το παρατεταμένο άγχος. Τα πάρα πολλά καθήκοντα, η κοινωνική πίεση και η μόνιμη έλλειψη χρόνου για ξεκούραση, κάνουν τον εργαζόμενο νευρικό και αγχωμένο.

Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο σχετικά χαμηλούς μισθούς, αλλά και μια σειρά από άλλες δυσκολίες, όπως η απαιτητική προσέγγιση των γονέων, οι περιορισμένες ευκαιρίες απασχόλησης σε μικρές πόλεις και χωριά, η συχνά προβληματική διαχείριση και ο πολύς χρόνος που αφιερώνεται σε επιπλέον εργασία (έλεγχος γραπτών, εργασίες για το σπίτι).

Οι εκπαιδευτικοί που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα που συνδέονται με την εργασία τους αντιμετωπίζουν το σύστημα, το οποίο δεν τους προσφέρει υποστήριξη.

Οι διευθυντές που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία, έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα του σημερινού σχολείου, μεταξύ των οποίων και η επαγγελματική εξουθένωση που παίζει σημαντικό ρόλο.

Αυτή η κατάσταση αναγκάζει τόσο τους δασκάλους όσο και τους διευθυντές να εγκαταλείψουν τα δημοτικά σχολεία.

Υπάρχουν πολλές τεχνικές και μέθοδοι που εστιάζουν στα συμπτώματα που συνδέονται με την επαγγελματική εξουθένωση, αλλά η δημιουργία ενός φιλικού εργασιακού περιβάλλοντος και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των εκπαιδευτικών φαίνεται να είναι οι κρίσιμοι παράγοντες πρόληψης της επαγγελματικής εξουθένωσης.

Ένα καλό σχολείο που νοιάζεται για τους υπαλλήλους του θα πρέπει να τους παρέχει μια σειρά δραστηριοτήτων και συναντήσεων με ειδικούς που θα μειώσουν την έκθεση στο σύνδρομο εξουθένωσης.

Η φιλοδοξία των εταίρων του έργου είναι να αναπτύξουν λύσεις που θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα υποστηρίζει την ευημερία και την ανθεκτικότητα των εκπαιδευτικών και θα διατηρεί τα κίνητρά τους να εργαστούν στα σχολεία.

Κύριος στόχος του έργου είναι η πρόληψη της επαγγελματικής εξουθένωσης των εκπαιδευτικών στα δημοτικά σχολεία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται σε μικρές πόλεις και χωριά, αναπτύσσοντας μια καινοτόμο εργαλειοθήκη για τα δημοτικά σχολεία για τη δημιουργία ενός συστήματος που υποστηρίζει την ευημερία και την ανθεκτικότητα των εκπαιδευτικών, διατηρώντας τα κίνητρά τους να εργαστούν στο επάγγελμα του εκπαιδευτικού, ιδίως εκείνων των εκπαιδευτικών, που διατρέχουν κίνδυνο εξουθένωσης.

Ειδικοί στόχοι:

-ανάπτυξη προτύπων δράσης για τη δημιουργία εργασιακού περιβάλλοντος που θα υποστηρίζει την ευημερία και τα κίνητρα των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

-ανάπτυξη προτύπων για τη λειτουργία της θέσης ενός εμπειρογνώμονα επαγγελματικής εξουθένωσης στα σχολεία

-ανάπτυξη εργαλείων που θα επιτρέψουν στους εκπαιδευτικούς που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στην επαγγελματική εξουθένωση και, ως εκ τούτου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού, να αποκτήσουν δεξιότητες που ενισχύουν την ανθεκτικότητά τους και διατηρούν τα κίνητρά τους να εργαστούν στο επάγγελμα του εκπαιδευτικού·

-ενίσχυση της επαγγελματικής εξέλιξης των εκπαιδευτικών, ιδίως εκείνων που απασχολούνται σε μικρές πόλεις και χωριά, όπου η πρόσβαση στην προσφορά κατάρτισης και η συμμετοχή σε έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ είναι περιορισμένα·

-βελτίωση της ποιότητας της εργασίας και των πρακτικών των οργανισμών που συμμετέχουν στο έργο σε διεθνές πλαίσιο

Δραστηριότητες του έργου

  • Ανάπτυξη μιας καινοτόμου εργαλειοθήκης που απευθύνεται στους διευθυντές σχολείων για τη δημιουργία ενός συστήματος που προάγει την ευημερία, την ανθεκτικότητα και τα κίνητρα των εκπαιδευτικών, ιδίως των εκπαιδευτικών που κινδυνεύουν από επαγγελματική εξουθένωση και πιλοτική εφαρμογή ανεπτυγμένων εργαλείων σε 4 ελληνικά και 4 πολωνικά δημοτικά σχολεία
  • Ανάπτυξη μιας καινοτόμου εργαλειοθήκης που απευθύνεται σε ειδικούς στην επαγγελματική εξουθένωση για την υποστήριξη της ευημερίας, της ανθεκτικότητας και των κινήτρων των εκπαιδευτικών, ιδίως των εκπαιδευτικών που διατρέχουν κίνδυνο επαγγελματικής εξουθένωσης και πιλοτική εφαρμογή αναπτυγμένων εργαλείων σε 4 ελληνικά και 4 πολωνικά δημοτικά σχολεία
  • Διακρατική συνάντηση έργου στην Πολωνία
  • Διακρατική Συνάντηση Έργου στην Ελλάδα
  • Εκπαίδευση με τη μορφή εργαστηρίων (Multipiler Event) στην Πολωνία
  • Εκπαίδευση με τη μορφή εργαστηρίων (Multipiler Event) στην Ελλάδα

 loga5